{"id":1845,"date":"2021-01-22T16:33:44","date_gmt":"2021-01-22T15:33:44","guid":{"rendered":"https:\/\/boonebv.be\/?p=1845"},"modified":"2021-01-22T16:51:08","modified_gmt":"2021-01-22T15:51:08","slug":"schoonmaken-melk-en-water-emmer-kalf","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/boonebv.be\/nl\/schoonmaken-melk-en-water-emmer-kalf\/","title":{"rendered":"SCHOONMAKEN MELK EN WATER EMMER KALF"},"content":{"rendered":"
Door schoon en netjes te werken voorkom je problemen en gebruik maken van schone emmers voor het voeren van de kalveren spreekt voor zich. Toch zien we in de praktijk regelmatig verbeterpunten voor het schoonmaken. In dit artikel een praktisch schoonmaak\u00a0protocol<\/a>\u00a0voor melk emmers en bevindingen uit een onderzoek met 3 verschillende water emmer schoonmaak-intervallen.<\/em><\/p>\n <\/p>\n Er is veel onderzoek gedaan naar de vorming van een (flinter)dun vuillaagje (bio-film) en de schadelijke gevolgen ervan voor de gezondheid van het kalf. Het dunne laagje is een opstapeling van organische stof en micro organismen die als \u201chuisvesting\u201d dient voor schadelijke ongewenste (coliforme) bacteri\u00ebn. De bacteri\u00ebn die in een biofilm leven kunnen totaal andere eigenschappen krijgen dan de vrij-levende micro-organismen. Deze zeer dunne laag kun je in eerste instantie vaak niet zien of voelen. Wanneer je toestaat deze laag te laten \u201cgroeien\u201d zie je geleidelijk een gelige verkleuring van het vervuilde oppervlak. In een later stadium zie je verruwing van het oppervlak en een slijmachtige laag (geproduceerd door micro-organismen) die je met je nagels kun voelen.<\/p>\n Meest voorkomende vervuilers die het laagje vormen op binnen en buitenkant van de emmer zijn:<\/p>\n Schoonmaken is het proces van het verwijderen van vuil. Door het combineren van de 4 belangrijkste factoren kun je dit zo effici\u00ebnt mogelijk doen: 1. Arbeid Water is de sleutel voor het behalen van gewenste resultaat.<\/p>\n Een schoonmaak protocol voor het schoonmaken van drinkemmers berust op hetzelfde principe als het schoonmaken van het melksysteem. Door gebruik te maken van een alkalisch reinigingsmiddel verwijder je de micro-organismen die vooral bestaan uit koolhydraten, vet en eiwit.<\/p>\nHuisvesting voor bacteri\u00ebn: Biofilm<\/h3>\n
\n
Benodigde factoren<\/h3>\n
<\/p>\n
\n2. Schoonmaak middel
\n3. Warmte
\n4. Contact-tijd<\/p>\n<\/a>Protocol<\/h3>\n