{"id":1845,"date":"2021-01-22T16:33:44","date_gmt":"2021-01-22T15:33:44","guid":{"rendered":"https:\/\/boonebv.be\/?p=1845"},"modified":"2021-01-22T16:51:08","modified_gmt":"2021-01-22T15:51:08","slug":"schoonmaken-melk-en-water-emmer-kalf","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/boonebv.be\/nl\/schoonmaken-melk-en-water-emmer-kalf\/","title":{"rendered":"SCHOONMAKEN MELK EN WATER EMMER KALF"},"content":{"rendered":"

Door schoon en netjes te werken voorkom je problemen en gebruik maken van schone emmers voor het voeren van de kalveren spreekt voor zich. Toch zien we in de praktijk regelmatig verbeterpunten voor het schoonmaken. In dit artikel een praktisch schoonmaak\u00a0protocol<\/a>\u00a0voor melk emmers en bevindingen uit een onderzoek met 3 verschillende water emmer schoonmaak-intervallen.<\/em><\/p>\n

<\/p>\n

Huisvesting voor bacteri\u00ebn: Biofilm<\/h3>\n

Er is veel onderzoek gedaan naar de vorming van een (flinter)dun vuillaagje (bio-film) en de schadelijke gevolgen ervan voor de gezondheid van het kalf. Het dunne laagje is een opstapeling van organische stof en micro organismen die als \u201chuisvesting\u201d dient voor schadelijke ongewenste (coliforme) bacteri\u00ebn. De bacteri\u00ebn die in een biofilm leven kunnen totaal andere eigenschappen krijgen dan de vrij-levende micro-organismen. Deze zeer dunne laag kun je in eerste instantie vaak niet zien of voelen. Wanneer je toestaat deze laag te laten \u201cgroeien\u201d zie je geleidelijk een gelige verkleuring van het vervuilde oppervlak. In een later stadium zie je verruwing van het oppervlak en een slijmachtige laag (geproduceerd door micro-organismen) die je met je nagels kun voelen.<\/p>\n

Meest voorkomende vervuilers die het laagje vormen op binnen en buitenkant van de emmer zijn:<\/p>\n