SEIZOENSINVLOEDEN LOOPEIGENSCHAPPEN MELKPOEDER
Bij zowel kouder als warmer weer kan melkpoeder er anders uitzien dan u gewend bent. Hoe dit komt? Verschillende seizoenen hebben invloed op de loopeigenschappen van uw melkpoeder. Bij koud weer bijvoorbeeld, kan het vet in melkpoeder harder worden, waardoor het minder kan plakken. Dit betekent dus ook dat de drinkautomaat in de winter minder moeite of tijd nodig heeft om de melkpoeder te doseren. Het is daarom verstandig om met de wisseling van de seizoenen uw drinkautomaat te controleren op haar werkzaamheid.
Dit geldt zowel voor melkpoeders voor kalveren als lammeren. In dit artikel nemen we u graag verder mee!
De loopeigenschappen van uw melkpoeder beïnvloeden
Bij koud weer kan melkpoeder dunner of soms zelfs wat stoffiger worden. Bij warm weer daarentegen, is melkpoeder vaak wat plakkeriger. Wij noemen dit de loopeigenschappen, hoe stoffig of juist vettig, hoe dun of plakkerig het poeder eruit ziet. De loopeigenschappen zijn belangrijk voor de gebruiksvriendelijkheid en het functioneren van de melkpoeder, in met name de drinkautomaten. Waarom?
1. Je wilt dat het poeder makkelijk door de uitstroomopening stroomt van de drinkautomaat en geen brugvorming geeft;
2. Je wil niet dat het er vanzelf als een waterval uit komt of enorm veel stoft.
Daarom worden deze aspecten van de melkpoeder voor iedere samenstelling gefinetuned. Dit kan door bijvoorbeeld additieven toe te voegen om het product dunner (meer free flowing) te maken of door juist meer antistuif-olie op te sproeien om het poeder wat plakkeriger te maken en minder stoffig.
Seizoensinvloeden
De loopeigenschappen van de melkpoeders zijn afhankelijk van de grondstoffen, maar zijn ook gevoelig voor de seizoenen. In de zomer wanneer het warm is dan is de poeder vaak plakkeriger omdat het beetje antistuif-olie dat er op zit dan zacht en plakkerig is. Terwijl in de winter deze olie juist hard is waardoor het poeder minder plakt. Denk hierbij aan boter die je uit de koelkast op je boterham moet smeren of boter op kamertemperatuur. Die laatste is ook veel zachter en plakkeriger. Dit betekent ook dat de drinkautomaat in de winter minder moeite of tijd nodig heeft om de melkpoeder te doseren. Het is daarom verstandig om met de wisseling van de seizoenen te controleren of de automaat nog juist doseert.
“Loopeigenschappen, iets waar je normaal niet bij stil staat, maar wat je wel dagelijks ervaart als je de melkpoeder gebruikt.”
Video verschil in loopeigenschappen
In ons laboratorium worden alle inkomende grondstoffen visueel beoordeeld op hun loopeigenschappen en kunnen we met een zogenaamde ’tiktest’ op kleine schaal bekijken hoe de loopeigenschappen van de melkpoeder zijn. In het filmpje ziet u twee soorten melkpoeder. De ene heeft extreem goede loopeigenschappen, terwijl de andere wat plakkeriger is en daardoor in de trechter blijft steken. De extreme loopeigenschappen zijn nodig voor speciale drinkautomaten voor lammeren waar de poeder anders in blijft steken. De bekende Duitse drinkautomaten zijn hier gelukkig niet zo gevoelig voor. In de video zie je ook een goed lopend eindproduct.
Onderzoek in de praktijk
Om de poeder ook op praktijkniveau te kunnen testen hebben we een klimaatkamer met verschillende drinkautomaten (zie foto). In deze kamer kunnen we de temperatuur opstoken tot 40°C en de luchtvochtigheid verhogen zodat we bijvoorbeeld een tropisch klimaat kunnen nabootsen. Op die manier kunnen we er voor zorgen dat in alle klimaten en seizoenen onze melkpoeders goed functioneren in alle voersystemen. Daarom besteden wij er veel aandacht aan om dit te optimaliseren.