DE VOORDELEN VAN MELK AANZUREN MET VITALADD

, ,

In deze tijd van het jaar, wanneer de dagen warm en broeieriger zijn, kan het vers houden van koemelk een uitdaging zijn. Koemelk varieert in samenstelling van dag tot dag en heeft een hogere pH dan onze Denkamilk kalvermelken. In koemelk kunnen bacteriën zich snel ontwikkelen, waardoor er snel een hogere bacteriedruk ontstaat die de vertering van de melk in het kalf negatief beïnvloed. Daarom is het extra aanzuren van koemelk deze dagen sterk aan te bevelen. 

Waarom melk aanzuren

Door koemelk extra aan te zuren wordt de ontwikkeling van omgevingsbacteriën geremd. Daarnaast heeft aanzuren ook een positieve invloed op de vertering van de melk in het lichaam van het kalf. Het kan de stremming van caseïne in de lebmaag ondersteunen, waardoor het kalf de melk beter kan verteren.

Extra mineralen en vitaminen

Naast het aanzuren van de melk is het kalf gebaat bij extra mineralen en vitaminen om de afweer en de groei van het kalf te stimuleren. De mineralen- en vitaminestatus van het kalf is sterk afhankelijk van de overdracht van deze componenten tijdens de dracht over de placenta, via de biest en via de melk. Melk is rijk aan calcium, fosfor, kalium en chloor maar voorziet onvoldoende in ijzer, mangaan, koper, kobalt en de vitamines D en E. Bekijk de onderstaande grafiek voor meer inzicht hierin.

Het jaar rond, maar zeker tijdens de zomermaanden, hebben kalveren die koemelk gevoerd krijgen baat bij de verrijking met Denkacare Vitaladd. Vitaladd is speciaal ontwikkeld om koemelk aan te zuren en te verrijken met vitaminen en mineralen. Dit heeft een positief effect op de gezondheid en prestatie van de kalveren.