Het voorjaar kenmerkt zich door grote verschillen in het weer. Guur en koud winterweer kan afgewisseld worden met prachtig voorjaarsweer. Ook de verschillen tussen dag en nachttemperaturen zijn soms heel groot. Dit vraagt om veel scherpte als het gaat om de klimaatinstellingen van uw stal, alsook voorzichtigheid met allerlei kleppen, deuren, enzovoort. Normaliter brengt het voorjaar meer gezondheid voor de kalveren, maar om hiervan profijt te hebben blijven de standaard zaken belangrijk! Een paar mooie dagen geven extra mogelijkheden om iets extra’s te doen aan de hygiënisch omstandigheden voor de kalveren. Ook bij mooi weer en hogere temperaturen is het goed om wat extra te kunnen ventileren. We delen hieronder graag enkele tips omtrent kalveropfok in het voorjaar!

Lees meer

Vanaf 1 oktober 2022 tot en met 31 maart 2023 krijgt u per 250 kg DENKAMILK kunstmelk voor de opfok van kalveren een GRATIS EMMER.

Voor meer info betreffende de DENKAMILK spaaractie: klik hier.

Het opfokken van kalveren stelt de veehouder voor de keuze; koemelk of kalvermelk? Met beide is het mogelijk gezonde kalveren op te fokken die goed gaan presteren. Toch zijn er verschillen:

Lees meer

PERSBERICHT

Dairy Academy Royal A-ware in België van start met twee kennispartners

Lees meer

Recent onderzoek in de Pig Farm heeft aangetoond dat het bijvoeren van biggenmelk een zeer positief effect heeft op de prestaties van biggen na spenen. In dit onderzoek zijn de prestaties van biggen met drie verschillende voerprogramma’s in de kraamstal met elkaar vergeleken. De biggen zijn na spenen gevolgd en met name daar wordt het positieve effect zichtbaar.

                                                             

Lees meer

In de baarmoeder vindt er uitwisseling van allerlei goede stoffen plaats tussen moeder en jong. Echter is het zo dat bij koeien, geiten en schapen geen overdracht plaatsvindt van antistoffen. Deze antistoffen moet het jonge dier dus ontvangen uit de biest. IgG is de belangrijkste antistof voor het jonge dier en daarom zit deze ook in hoge concentratie in de biest. Maar, biest bevat meer dan alleen IgG’s. Het bevat ook andere componenten die pathogenen onschadelijk maken of het immuunsysteem reguleren en de ontwikkeling van het maagdarmkanaal ondersteunen (zoals lactoferrine, IGF, PRP’s).                                                              

Lees meer

Het is erg warm in België, dit betekent dat het ook in de stal vaak een stuk warmer wordt. Wist u dat zeugen en indirect biggen ook last kunnen hebben van hittestress? Bij warmer weer is de voeropname van zeugen na werpen vaak lager dan gewenst. Hierdoor kan ook de melkproductie verminderen. Het gevolg hiervan is dat pasgeboren biggen minder energie en vocht dan normaal kunnen opnemen. Hoe herken je hittestress en wat kun je er als varkenshouder aan doen?                                                               

Lees meer

Wist u dat fokkalveren ook last kunnen hebben van hittestress? De dagen met hogere temperaturen betekenen kans op hittestress, maar de symptomen kunnen al zichtbaar zijn vanaf 20-22 graden Celcius. Hoe herken je hittestress en hoe voorkom je hittestress bij kalveren?

Lees meer

Nu de klok weer is verzet en de temperaturen beginnen te stijgen willen we graag weer even de aandacht vestigen op het onderwerp: ‘Water voor kalveren’.

Lees meer

Een veilige vertering is bij de kalveropfok een breed begrip. Vaak wordt hiermee het voorkomen van diarree omschreven, maar het omvat meer. Melk wordt zowel in de lebmaag als het darmstelsel verteerd. In de lebmaag vindt, met behulp van zuur en enzymen, een voorvertering plaats (waaronder stremming). Hierdoor kan het kalf de aangeboden voedingstoffen beter opnemen op darmniveau.

Lees meer

Biggen opstarten met Vitalsafe 

 

Start uw biggen op met Denkacare Vitalsafe. Het bevordert de voer- en wateropname en stimuleert de darmontwikkeling. Biggen vinden Vitalsafe lekker! De geur en smaak van de kleimineralen en algen in het product bevorderen het natuurlijke wroetgedrag, waardoor biggen al snel na de geboorte water en voer opnemen. Daarnaast beschermt het de darmwand van jonge biggen en geeft het ze een extra energy-boost. Het resultaat: vitale biggen die top presteren.                                                                  

Lees meer

Voor een succesvolle jongveeopfok zijn de juiste melk, een goed opgebouwd voerschema en aandacht voor een geleidelijke speenperiode van belang. Jonge dieren kunnen vaak toch nog extra ondersteuning gebruiken, omdat gedurende de opfok de behoeftes en uitdagingen kunnen veranderen. Denkavit heeft de laatste jaren een uitgebreid assortiment gezondheid ondersteunende producten ontwikkeld, onder de naam Denkacare. Producten die los van elkaar goede resultaten laten zien, maar gecombineerd in een protocollaire aanpak een positieve bijdrage leveren aan de gezondheid en groei van kalveren.

Waarom zou je bepaalde producten toepassen en vooral, wat levert het op? 
Lees het hele artikel, of klik door naar een van onderstaande onderwerpen.

  • Aanvullen tekorten
  • Kalverdiarree
  • Stimuleren pensontwikkeling
  • Compleet pakket
  • Meer groei en hogere krachtvoeropname
  • Ons advies


Lees meer

Dosto®Ject4Green is een aanvullend diervoeder voor de biologische veehouderij. Het wordt gebruikt in geval van risico van voedingsgerelateerde spijsverteringsstoornissen bij schaap-, of geitenlammeren.  Dosto®Ject4Green bevat natuurlijke biologische oregano olie. Deze olie zorgt voor een goede darmflora. Daarnaast zorgt de Dosto®Ject4Green voor een snelle energieverzorging. Dosto®Ject4Green is gemakkelijk toe te dienen met behulp van de meegeleverde applicator.

 

Lees meer

Nu het lammerseizoen op verschillende bedrijven is opgestart en de voorbereidingen voor een goed verloop zijn gedaan, kan er vooruitgeblikt worden. Een van de grotere uitdagingen in de melkperiode is het lam stimuleren tot voldoende brokopname.

 

Lees meer