Het is erg warm in België, dit betekent dat het ook in de stal vaak een stuk warmer wordt. Wist u dat zeugen en indirect biggen ook last kunnen hebben van hittestress? Bij warmer weer is de voeropname van zeugen na werpen vaak lager dan gewenst. Hierdoor kan ook de melkproductie verminderen. Het gevolg hiervan is dat pasgeboren biggen minder energie en vocht dan normaal kunnen opnemen. Hoe herken je hittestress en wat kun je er als varkenshouder aan doen?                                                               

WAT IS HITTESTRESS?

Hittestress bij zeugen treedt op als de omgevingstemperatuur stijgt en het dier zijn lichaamswarmte minder goed kwijt kan. Dit heeft direct effect op de voeropname van de zeugen.

 

Tips tegen hittestress in de kraamstal

 

Verstrek in de kraamstal extra vocht naast de prestarter
Verstrek extra vocht in de kraamstal naast het voeren van een prestarter. Dit kan in de vorm van water of melk. Zo kan Denkapig Lacto Start of Lacto Extra vanaf na 24 u ingezet worden. Naast dat de biggen op deze manier extra nutriënten en energie opnemen, wordt de zeug ondersteund, het gaat zo niet ten koste van de melkgift van de zeug.

 

Verstrek extra vitaminen/mineralen aan de zeug
Tijdens hete zomerdagen heeft een zeug meer moeite haar warmte kwijt te raken. Hierdoor zal de voeropname dalen terwijl de melkproductie op peil moet blijven. De zeug kan dan veel conditie verliezen met alle gevolgen van dien, verstrek daarom extra vitaminen (o.a. vit A, C, E, biotine, folinezuur) en mineralen (Cu, Fe, Zn) aan de zeug in de vorm van Denkacare Vitalvit. Bovendien zorgt Vitalvit voor een vlot werpproces en algehele fitheid van de zeug.

 

 

Geef de zeug na werpen extra water
Om de melkproductie optimaal op gang te brengen is het van belang om zeugen extra water te verstrekken rondom en na het werpen. Extra water bevordert de voeropname en prestatie van de zeug. Hoe warmer het weer des te belangrijker dit punt wordt.

 

 

Zorg voor een goede ventilatie
Pas de ventilatie dusdanig aan dat er een goed klimaat komt in de stal. Controleer de ventilatie bij warm weer dagelijks op de capaciteit en werking. Mogelijks dient u het systeem (de ventilatoren, kokers, etc.) extra te reinigen, zodat de verse lucht goed in de stal verdeeld wordt.

 

 

 

Zorg voor schone voerbakjes
Warm weer geeft hoger risico op het bederven van het voer. Je kunt dit risico vermijden door meerdere malen per dag (kleinere hoeveelheden) te voeren en de voerbakjes goed schoon te houden. Reinig daarnaast de voersilo’s regelmatig om de groei van schimmels en bacteriën tegen te gaan.