TIPS VOOR EEN OPTIMAAL KLIMAAT BIJ KOUDER WEER

, ,

Bereid je voor op het najaar met deze tips! Fokkalveren hebben behoefte aan een comfortabel klimaat, maar wat houdt dat eigenlijk in? Als uitgangspunt voor de omgevingstemperatuur wordt de comfort zone genomen. Deze is voor kalveren in de eerste levensmaand minimaal 15 °C. Onder deze temperatuur gebruikt het kalf extra energie om zijn lichaamstemperatuur op peil te houden. Lees hier aandachtspunten en tips om het zo comfortabel mogelijk te maken voor uw kalveren.

 

Bij kouder weer meer kans op tocht

Een absolute temperatuur van 15 °C is niet noodzakelijk voor de kalveren, maar het voorkomen van tocht en koude luchtval is bij een lagere temperatuur essentieel. Tocht ontstaat als er een verschil is tussen de staltemperatuur en de binnenkomende lucht in relatie met de luchtsnelheid. Hoe kouder de lucht, hoe eerder tocht voor nadelige gevolgen zorgt. Als de binnenkomende lucht onder de 15 °C is, moet er extra aandacht besteed worden aan tocht en risico’s voor koude luchtval. Let hierbij op de volgende aandachtspunten:

  • Een zolder of onderkruip kan koude val opvangen, maar maak deze niet te laag
  • Het isoleren van dak en gevel voorkomt koude luchtval door afkoelende lucht aan de binnenzijde
  • Een open nok boven kalveren t/m 4 maanden leeftijd is kritiek

“Bij een goede iglo is er geen verschil in temperatuur en is er minimale kans op tocht”

Warmteverlies in de winter beperken

In de winter is het over het algemeen geen 15 °C in de stal en zeker niet als de kalveren buiten in iglo’s gehuisvest worden. Denk dan aan de volgende aandachtpunten om het kalf zo min mogelijk warmte te laten verliezen:

  • Droogligbed: gebruik onder het stro vlas of zaagsel dat het vocht goed absorbeert
  • Voldoende stro zodat het kalf in nest ligt
  • Gebruik warmtelamp voor de eerste dagen
  • Kalverdekje t/m 4 weken leeftijd zorgt voor minder warmte verlies

Ventilatie: stem capaciteit af op koudere maanden

Een goede ventilatie is belangrijk om schadelijke gassen, vocht en infectieuze lucht af te voeren en schone lucht aan te voeren. Bij alle ventilatie systemen, natuurlijk of mechanisch, is het belangrijk de capaciteit af te stemmen op de koudere maanden. Bij lagere temperaturen komt er uit de stro-/mest laag minder ammoniak vrij. De ventilatie behoefte is daarmee lager. Denk daarom ook aan het aanpassen van de luchtinlaat.

  • Pas de grootte van de inlaatopening aan op de warmteproductie / ventilatiecapaciteit
  • Zorg voor een kap of windbreekgaas om de invloed van de wind te beperken
  • Eventueel kan bij koud weer de inkomende lucht voorverwarmd worden

Praktische tip: “De hoeveelheid spinnenwebben in de stal geeft een indicatie van de luchtsnelheid. Zijn er nauwelijks spinnenwebben te zien of bewegen deze snel? Dan is de luchtsnelheid hoog. Een andere praktische indicator is een kort draadje wat je bij de luchtinlaat kunt hangen. Beweegt deze snel of hangt het draadje rustig? Het geeft inzicht in iets wat je vaak niet opmerkt.”

Invloed van klimaat op gezondheid van het kalf

Het klimaat heeft veel invloed op de gezondheid en groei van het kalf. Wat betreft klimaat en ventilatie wordt er bij Denkavit veel kennis uitgewisseld tussen de sectoren vleeskalveren-, varkens-, geiten- en melkveeveehouderij. Heeft u het idee dat het klimaat bij de fokkalveren op uw bedrijf beter kan? Of heeft u een vraag over de huisvesting?