KALVEROPFOK WINTERTIPS
Zorg voor warme en gezonde kalveren deze winter!
Bij temperaturen onder 15 °C verbruiken kalveren meer energie, wat hun weerstand en groei kan beïnvloeden. Om kalveren extra te ondersteunen is het verstandig om de melkpoederconcentratie met 10% te verhogen, of een extra voerbeurt in te plannen. Ook schone, droge hokken en het gebruik van een kalverdekje is extra belangrijk in deze tijd van het jaar.
Kijk hieronder voor alle tips:
- Kalverdekje en warmtelamp
- 3 keer daags voeren
- Schone en droge hokken
- Video: 3 tips voor een warme start van het kalf
Kalverdekje en warmtelamp
Een kalverdekje is een gemakkelijke methode om energieverlies te voorkomen. Uit onderzoek is gebleken dat kalveren die een kalverdekje hebben gedragen gedurende 42 dagen, +/- 5 kilo zwaarder wogen op 12 weken leeftijd ten opzichte van kalveren zonder dekje. Daarnaast bleek dat deze kalveren een hogere voerefficiëntie hadden dan de kalveren zonder dekje. Veel economische voordelen dus!
Daarom adviseren de jongveespecialisten van Denkavit veehouders om de kalveren na de geboorte, wanneer het kalf droog is, een dekje om te doen. Om te zorgen dat het drogen van het kalf snel verloopt is het advies om het kalf te huisvesten in een eenling box opgestrooid met een dikke laag stro en met een warmte lamp boven het kalf. Hierdoor droogt het kalf snel en kan er gauw een dekje om gedaan worden. Het kalf mag het dekje zo’n 4 a 5 weken ophouden.
TIP: Wil je het kalverdekje bij het kalf af doen? Doe dit dan in de ochtend. Zo kan het kalf de hele dag wennen aan het klimaat.
3 keer daags voeren
In deze koude temperaturen mag de concentratie van de melk met 10% verhoogd worden, om het kalf zo van voldoende energie te voorzien. Daarnaast kan het kalf een extra voerbeurt gebruiken. Geef daarom het kalf in plaats van water tussen de middag, een extra portie melk (complete voerbeurt).
Download hier de “Denkamilk Voerkaart 3 keer daags voeren” voor meer tips en een handig voerschema!
TIP: Houd er rekening mee dat de temperatuur van de melkpoeder nu ook koud is. Controleer daarom of de drinktemperatuur van de melk wel 41-42 °C is. Gebruik eventueel wat warmer water om de melk aan te maken. Maar let op: zorg dat het water niet warmer is dan 65 °C.
Schone en droge hokken
Bij koud en vochtig weer zal het stro in de strohokken sneller nat en vies worden. Kalveren die in deze hokken verblijven zullen extra energie nodig hebben om warm te blijven. Het is dus geen overbodige luxe om tijdens koud en nat weer de stohokken vaker te voorzien van veel, schoon en vers stro. Zorg ervoor dat het kalf in een nest kan liggen. Een laagje vlas of zaagsel onder het stro zorgt ervoor dat vocht geabsorbeerd wordt en het stro minder snel vochtig wordt.
TIP: testen of het stro in het strohok te nat is? Ga voor 1 minuut op je knieën in het betreffende hok zitten. Wanneer je voor de minuut voorbij is al natte knieën hebt dan is het strohok te nat en dient er gestrooid te worden.
TIP: trappen uw kalveren in de eenlingboxen het stro door de roosters en blijf je aan het strooien? Geef de buitenzak van uw zak melkpoeder een tweede leven door hem onder het stro op de roosterbodem van de eenlingbox te plaatsen. Zo voorkom je dat het stro door de roosters zakt! (de zak verteert prima op de mesthoop)
Video: kalveropfok wintertips voor een warme start van het kalf
Jongveespecialist Marijn van Brakel deelt in onderstaande video nog een tip – naast het toepassen van een warmte lamp en kalverdekje – om het kalf een warme start te geven na geboorte: