KALVEREN VOEREN: KOEMELK OF KALVERMELK?

,

Het opfokken van kalveren stelt de veehouder voor de keuze; koemelk of kalvermelk? Met beide is het mogelijk gezonde kalveren op te fokken die goed gaan presteren. Toch zijn er verschillen:

 

Onderwerpen om over na te denken

1.  Biest als basis

Optimale opfokresultaten en een goede gezondheid worden het meest beïnvloed door De opbouw van een gezonde darmflora en het fundament voor een reactief immuunsysteem begint met biest. De jongveespecialisten van Denkavit zijn op de hoogte van de nieuwste inzichten op het gebied van biestmanagement en kunnen u hierbij uitstekend ondersteunen. Om kwalitatief mindere biest (bijvoorbeeld als gevolg van warme zomermaanden) te corrigeren heeft Denkavit het product Vitalstart aan het assortiment toegevoegd. Met deze biestverrijker kunt u voorkomen dat het kalf een minder goede start krijgt.

2. Kalvermelk op basis van zuivel

Een jong kalf groeit het best op een zuivelrijke kalvermelk. In de kalvermelken van Denkavit wordt dan ook volop gebruik gemaakt van zuivelgrondstoffen. Bij een aantal soorten is het eiwit volledig op basis van zuivel. Om de opfok goed te laten verlopen heeft kalvermelk een streepje voor op koemelk dat verhoudingsgewijs te rijk is aan vet en veelal niet constant is van samenstelling. Een optimale verhouding vet tov eiwit zorgt voor optimale groei in combinatie met een evenwichtige opbouw van de pens.

3. Details voor een goede gezondheid

Kalvermelk is verrijkt met vitamines, mineralen en spoorelement geheel volgens de behoefte van het kalf. De samenstelling is volledig aangepast aan de behoefte van het jonge kalf. Daarnaast is het verrijkt met een pakket aan gezondheid bevorderende stoffen. Dit geeft maximale zekerheid op een goede gezondheid bij een kwetsbare groep dieren op het bedrijf.

4. Voordeel in euro’s

De prijs van een aangemaakte liter kalvermelk is voordeliger dan de opbrengstprijs van een liter rauwe melk. Alleen al tijdens de melkperiode is een voordeel van 50 tot 75 euro per op te fokken kalf goed te realiseren. Op een bedrijf met 100 melkkoeien gaat het al snel om een bedrag van 2.500 tot 3.500 euro op jaarbasis.

5. Goede groei ook na het spenen

Tijdens de melkperiode wordt de basis voor de opfok gelegd. Groei per dag is een belangrijke indicator omdat dit bijdraagt aan zowel weerstandsopbouw als aan ontwikkeling van organen. Afhankelijk van het gekozen voersysteem (beperkt of onbeperkt) is het belangrijk het risico op gezondheidsproblemen zo klein mogelijk te houden. Koemelk is smakelijk en heeft een relatief hoger vetgehalte (energie) dan kalvermelk. Bij kalvermelk is de verhouding vet / eiwit meer ten gunste van het eiwit. Dit stimuleert de opname van ruw- en krachtvoer. Met het toepassen van een goed voerschema kunnen kalveren na het spenen hard doorgroeien. Denkavit doet al meer dan 50 jaar onderzoek naar voerschema’s en melksoorten om dit proces zo goed mogelijk te laten verlopen. Met de opgebouwde kennis kunnen de jongveespecialisten u helpen de doelen te bereiken.