3 REDENEN OM (KOE)MELK AAN TE ZUREN

Een veilige vertering is bij de kalveropfok een breed begrip. Vaak wordt hiermee het voorkomen van diarree omschreven, maar het omvat meer. Melk wordt zowel in de lebmaag als het darmstelsel verteerd. In de lebmaag vindt, met behulp van zuur en enzymen, een voorvertering plaats (waaronder stremming). Hierdoor kan het kalf de aangeboden voedingstoffen beter opnemen op darmniveau.

Stremmingsproef Denkacare Vitaladd

Stremming van goed (links) en matig (rechts) stremmende mmp.

Aanzuren om verteerbaarheid te verhogen

.

Het caseïne eiwit in koemelk of kalvermelkpoeder moet voor een optimale vertering eerst stremmen in de lebmaag van het kalf. Dit gebeurt onder invloed van een lage pH en stremsel en is vergelijkbaar met het proces van kaas maken. Citroenzuur ondersteunt dit proces en kan daardoor de verteerbaarheid van de koemelk verbeteren. Door het toevoegen van Vitaladd (bevat zeer smakelijke citroenzuur) aan de koemelk zal deze stremming aanzienlijk sneller verlopen, wat te zien is in onderstaand onderzoek.

Aanzuren om bacteriegroei in kalvermelk te remmen

Omgevingsbacteriën kunnen de vertering negatief beïnvloeden. Bij Denkamilk kalvermelk is de samenstelling zo ontwikkeld dat het weinig risico geeft op ontsporing van de vertering. Koemelk varieert in samenstelling van dag tot dan en is hoger in pH t.o.v. kalvermelk. Wanneer koemelk voor langere tijd in de emmer blijft staan (bijv. bij onbeperkt voeren) of wanneer er na het reinigen van de emmers er toch wat melkresten achter blijven (bijv. in/bij de spenen) zal de bacteriegroei toenemen. Deze bacteriedruk kan de vertering negatief beïnvloeden. Het extra aanzuren is bij gebruik van koemelk is daarom ook zeker aan te bevelen om ook de ontwikkeling van omgevingsbacteriën te remmen.

Aanzuren met Vitaladd om de koemelk aan te vullen met vitamines en mineralen

Door de jarenlange ontwikkeling op het gebied van fokkerij en voeding is de melksamenstelling van moderne melkkoeien veranderd. Het vet- en eiwitgehalte zijn gestegen en de concentratie aan vitamines en mineralen zijn gedaald. Dit heeft er in geresulteerd dat de samenstelling van koemelk niet goed meer past bij de behoeftes van het kalf in de huidige opfoksystemen.

De mineralen- en vitaminestatus van het kalf is sterk afhankelijk van de overdracht van deze componenten tijdens de dracht over de placenta, via de biest en via de melk. Melk is rijk aan calcium, fosfor, kalium en chloor maar voorziet onvoldoende in ijzer, mangaan, koper, kobalt en de vitamines D en E. Vanwege de lage concentratie in koemelk van enkele mineralen en vitamines loopt het kalf risico op tekorten. Matige tekorten resulteren in verminderde groei en een verlaagde afweer.

Praktijkonderzoek toont vitalere kalveren aan

Recent heeft Denkavit nog een praktijkonderzoek uitgevoerd op een groot melkveebedrijf in Duitsland. In het onderzoek kregen alle kalveren onbeperkt koude koemelk gevoerd na de biest. Iedere dag (tot 14 dagen leeftijd) werd 10g Vitaladd per liter koemelk toegevoegd in de testgroep. De controlegroep kreeg niets door de koemelk gemengd. Benieuwd naar het resultaat?

De kalveren die Vitaladd verstrekt krijgen, nemen meer melk op per dag. In bovenstaande grafiek is te zien dat zowel in week 1 als in week 2 de kalveren meer melk opnemen per dag, over de eerste 2 weken zelfs 0,8 liter per dag meer!

Mede dankzij de hogere melkopname per dag, behalen kalveren gevoerd met Vitaladd een hogere daggroei (75 g/dag!), zie onderstaande grafiek n.a.v. ons praktijkonderzoek. De kalveren zijn vitaler, nemen meer melk op en groeien beter.

Kalveren in de Vitaladd groep:

  • namen significant meer melk op
  • behaalden een hogere daggroei
  • hadden een betere mestscore
  • hadden minder diarree
  • én hadden een betere ijzer, vitamine D en vitamine E status